lördag 30 juli 2011

Angående Utöya

Min blogg har alltid drivits som ett hobbyprojekt. Något för skojs skull, och något för att vädra lättvindiga åsikter. Precis som många andra amatörbloggare.
De senaste dagarnas händelser i Norge har dock fått mig och förhoppningsvis många andra att tänka lite djupare.
Vad som hänt i Norge är fruktansvärt. En man anser sig ha rätt att påverka så många, genom skräck och mord. Inget annat. Mord. Närmare 80 stycken under en eftermiddag.
Det är lätt att hata. Terroristen hatade. Vi kan inte alla hata, för då är vi inget bättre. Bara försöka förstå vad som inträffat, och via respekt och förståelse förebygga att liknande aldrig mera inträffar. Denne man - eller individ, snarare - som via sina kallblodiga handlingar utfört ett sådant ohyggligt brott gentemot egna landsmän, mot mänskligheten, mot BARN... Jag likt många andra finner inga ord, men hat mot terroristen Anders Breivik när bara denne stackars sates övertygelse.
Låt honom ruttna i sitt eget religiösa låtsaskrig. För alla religioner, om du gräver djupt nog, har sina massmord. Islam, kristendomen, katolicismen. Alla religioner är perfekta, fram till det kommer till människans genomförande.
Vi kommer aldrig glömma vad Anders Breivik gjort. Men oavsett om vi minns honom som galning, mammas pojke, mördare eller Warcraftkrigare... Må personen Breivik glömmas i frid, men må hans gärningar, likt Hitlers, ständigt påminna oss vad som händer om vi glömmer bort varandra och vår medmänsklighet.

0 kommentarer:

Dagens kontaktannons